Paniikkihäiriö

Paniikkihäiriö kuuluu ahdistuneisuushäiriöihin. Se on muuten yllättävän yleinen juttu. Ahdistuneisuushäiriöstä kärsii jopa neljäsosa ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä. Eli joka neljäs ihminen. Paniikkikohtaukset alkavat yleensä lapsuus- tai nuoruusiässä. Kuitenkin yleisimmin paniikkihäiriötä esiintyy keski-ikäisillä, liekö osa keski-iän kriisiä.



Paniikkikohtauksen oireita voivat olla sydämentykytys, rintakivut, hikoilu, vapina, hengenahdistus, tukehtumisen tai kuristumisen tunne, pahoinvointi, vatsavaivat, huimaus, pyörtymisen tunne, puutuminen, kihelmöinti, vilunväreet tai kuumat aallot. Hyvin usein ihminen menettää itsensä hallitsemisen tunteen ja kuvittelee sekoavansa tai kuolevansa.



Paniikkikohtaus tulee yleensä täysin odottamatta, mutta se antaa myös ilmetä esimerkiksi esiintymispelon myötä. Paniikkikohtaus yleensä kehittyy nopeasti huippuunsa ja kestää muutamista minuuteista kymmeniin minuutteihin. Joskus harvoin se voi kestää jopa tunteja.



Kahvi, kolajuomat ja päihteet voivat lisätä paniikkikohtauksia. Näitä tulisi siis välttää jos kärsii paniikkihäiriöstä.



Paniikkikohtauksiin pitäisi saada nopeasti apu. Tyttäreni kohdalla meni kuukausi kaupalla ennen kuin sain tietää hänen saavan paniikkikohtauksia. Siinä vaiheessa tilanne olikin jo mennyt niin pahaksi, että hän kammosi erinäisiä asioita. Hän ei lopulta voinut käydä enää koulussakaan. Olen yhä katkera siitä, että koulun terveydenhoitaja tai luokanvalvoja ei ottanut minuun ajoissa yhteyttä. Tytärhän oli kieltänyt kertomasta minulle ja he tottelivat hänen kieltoaan.  Mutta jos asiaan olisi puututtu silloin heti niin tilanne saattaisi olla parempi. Toisaalta, mitäpä sitä jossittelemaan.



Pojan kohdalla paniikkikohtaukset ovat pysyneet nyt poissa useamman viikon ajan. Täytyy vaan toivoa, että tilanne pysyy samanlaisena.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Isku päähän

Aspergerin syndrooma

Diagnoosi etsiminen